Framtidens sätt att resa och förflytta sig

Vi fick nyligen frågan om vi inte kan ta upp lite angående framtidens teknik för transport och resande. Hur tror alltså vi att människor kommer resa och förflytta sig innan detta århundradet är slut?

Resa utan att fysiskt förflytta sig

Det omedelbara svaret, vilket kanske många tycker låter tråkigt, är att vi inte tror att folk kommer resa lika långt och lika ofta som vi gör idag. Att resa långt kräver mycket energi. Även om vi uppfinner mycket mer miljövänliga fordon så kommer även de kräva någon form av energikälla. Dessa energikällor, och även att bygga själva fordonen i allmänhet kräver resurser. Oavsett hur man vänder och vrider på det kommer resurserna på vår planet alltid på något sätt vara begränsade, och vi kommer få lära oss att anpassa oss till detta faktum. Vad man än tillverkar så kommer det ge en miljöpåverkan till någon utsträckning. Därför kommer det aldrig vara önskvärt att bygga hur många flygplan eller rymdskepp som helst, utan människor kommer att i större utsträckning bli tvungna att stanna där de är.

I framtiden tror vi istället att mycket vad det gäller resande och upplevelser kommer ske virtuellt. Vi kommer med hjälp av modern teknisk utrustning kunna bege oss in i världar som ser och känns verkliga ut. Med hjälp av virtual reality kommer vi kunna resa till andra sidan jordklotet på bara någon sekund. Man kommer heller inte bara kunna resa långa distanser, man kommer även kunna att resa i tiden. Tänk att med teknikens värld kunna skapa världar från det förgångna, där användaren till exempel får chansen att besöka en förhistorisk jord, eller varför inte det gamla romarriket.

Flygande bilar

Jo du läste rätt. Länge har det talats om flygande bilar, länge har de även känts mer som en science fiction-fantasi än verklighet. Men tekniken har nu kommit så långt att tiden är mogen. Det är bara en tidsfråga innan vi börjar se de flygande “bilarna” i våra större städer. Dessa transportfordon kommer att vara helt självkörande, det hade ju såklart varit alldeles för farligt att låta människor styra dessa flygmaskiner. De har flygande bilarna kommer vara väldigt lika dagens drönare, men större. Batteritekniken har nu kommit så långt att den snart är redo att driva även större fordon som människor kan sitta i. De här fordonen kommer inte främst att ägas av enskilda personer utan de kommer vara som förarlösa taxibilar som kommer kunna transportera folk mellan på förhand bestämda punkter. Allt eftersom tekniken utvecklas så kommer fler och fler landningsplatser kunna byggas i staden. I ett fullt utvecklat system kan dessa nät närmast jämföras med exempelvis ett tunnelbanesystem men där människor kommer kunna gå på vilken knutpunkt de vill och och direkt till den punkt de önskar.

Rymdresor

I en lite mer avlägsen framtid kommer vi se möjligheten för privatpersoner som har det gott ställt att faktiskt få möjligheten att resa till andra planeter, åtminstone Mars i alla fall. Tekniken för rymdresor kommer även den att förfinas och bli mer effektiv vilket kommer göra att man kommer kunna erbjuda människor möjligheten att lämna jorden. Dock komma detta endast gälla för en ytterst liten utvald skara. Att resa i rymden kommer sannolikt för all överskådlig framtid vara väldigt dyrt och resurskrävande. Men för de som kan betala för sig kommer exempelvis vara möjligt att bosätta sig på en koloni på Mars. Fler sätt att resa på hittar du i Raconteurs artikel.